Het belang van je huis ventileren


Het belang van je huis ventileren

Voor je gezondheid is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Helaas is de ventilatie in de meeste huizen niet goed. Waarom is ventileren zo belangrijk? En hoe kun je het goed doen?

Hoe kan ik mijn huis ventileren?

Om je huis goed te ventileren moet je dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer je woning ook vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer op in de woning. Je huis ventileren is dus iets anders dan luchten! Ventileren doe je 24 uur per dag, door roosters of klepraampjes open te zetten of gebruik te maken van ons parallel beslag. Met ons parallel beslag, ook wel PADK (Parallel Afstelbaar Draai Kiep) beslag genoemd, kun je naast "draaien" en "kiepen" ook het bewegende deel van het raam 6 millimeter naar je toe trekken. Er ontstaat zo een ca. 6 mm brede luchtspleet die onder alle weersomstandigheden een natuurlijke en veilige ventilatie garandeert. Dit parallel beslag heeft het Politiekeurmerk Veilig Wonen en je kunt inbraak werend ventileren.

Waarom moet je je woning ventileren

Elke dag produceer je als bewoner, of je huisdieren en planten vocht in je huis. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en allergieopwekkende stoffen de lucht. Door je huis te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Is jouw woning goed geïsoleerd, dan is het extra belangrijk om goed te ventileren. Zeker bij nieuwe goed geïsoleerde woningen is dit van belang.

Wist je dat je ziek kunt worden door slechte woning ventilatie?

Onvoldoende woning ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën. Verder is de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter in een slecht geventileerde ruimte. Bovenstaande gezondheidsklachten willen we natuurlijk allemaal voorkomen, dus wij geven je wat tips voor een het bereiken van het juiste binnenklimaat.

Tips voor een goed binnenklimaat

Naast goed ventileren kun je de volgende maatregelen nemen om het klimaat in jouw woning te verbeteren:

  • Zet altijd de afzuigkap aan als je kookt. Zet ook altijd een raam open.
  • verwarmingsketel, geiser en ventilatie goed onderhouden;
  • Oude open geisers of cv vervangen door toestellen met een afvoer naar buiten;
  • Vloerbedekking en gordijnen goed schoonhouden;
  • Vervang regelmatig de stofzuigerzak en het filter van de stofzuiger.
  • Tijdens en na koken, douchen of verfwerkzaamheden extra ventileren;
  • Binnenshuis niet roken;
  • Vochtproblemen aanpakken;
  • Open haard alleen stoken met daarvoor geschikt droog hout;
  • Geen motorvoertuig stallen in een garage of schuur die direct grenst aan uw woning en geen aparte ventilatie heeft;
  • Een babykamer niet vlak voor de geboorte van de baby verven en inrichten.
  • Ook ventileren bij luchtvervuiling
  • Ook als u in een buurt met veel luchtvervuiling woont is het beter om te ventileren. De binnenlucht is namelijk bijna altijd vuiler dan de buitenlucht. Woont u aan een drukke weg, open dan vooral de ramen die niet op de weg uitkijken.
  • Goede zonwering aanbrengen;

Ventileer ook bij koud weer

Het is ook belangrijk om zo vaak mogelijk te ventileren. Ook als het koud is buiten. Het oude vocht moet uit huis. Wist dat je vochtige minder snel opwarmt? Door het te veel aan vocht uit huis te krijgen wordt de lucht droger. Het droge lucht warmt sneller op. Dus ventileer ook tijdens de koude periodes om je huis sneller en dus iets energiezuiniger te verwarmen.

Je kunt met een hygrometer de luchtvochtigheid in huis controleren. Een ideale luchtvochtigheidsbalans zit tussen de 40% en 60%.

Ventileren maakt de kans op overdracht van corona kleiner

Ventileren is altijd belangrijk. Maar het coronavirus  maakt ventileren nog eens extra belangrijk. Als je goed ventileert maakt dat de kans dat het virus aan elkaar overdraagt kleiner. Zorg daarom dat in elke ruimte de hele dag een rooster open staat. Heb je geen roosters? Zet dan een klein raampje op een kier. Zet daarnaast elke dag een paar ramen of deuren even goed tegen elkaar open: het liefst een kwartier. Ben je met meer mensen in een ruimte? Zorg dan dat je altijd een raam open hebt staan.

“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”