Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)​


Een nieuw jaar betekent ook nieuwe subsidieregelingen! Ook in 2021 kunt u als woningeigenaar of zakelijke gebruiker subsidie aanvragen voor investeringen op het gebied van duurzame energie en energiebesparingen. We zetten in deze blog de mogelijkheden van de ISDE regeling op een rijtje.

Subsidie ISDE woningeigenaren (particulier)

Waar woningeigenaren voorheen aanspraak konden maken op de SEEH regeling, is dit sinds 1 januari 2021 vervangen door de ISDE regeling. Als particulier kunt u subsidie aanvragen voor een investering in een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op het warmtenet of een van de 5 typen isolatiemaatregelen, waaronder isolerende kunststof kozijnen of deuren. Of u in aanmerking komt voor subsidie is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Bekijk hier de voorwaarden.

Ramenfabriek & isolatiemaatregelen

Voor een subsidie aanvraag is het noodzakelijk om een specificatie met de toegepaste materialen te delen. De VKG heeft vanuit haar lobby een akkoord bereikt voor het zo eenvoudig mogelijk aantonen van isolatiewaarden van glas en kozijnen. Deze specificaties kunt u op korte termijn verwachten op de website van het RVO. Lees hier alvast meer over de huidige voorwaarden voor isolatie.

Ten opzichte van de oude SEEH regeling brengt de ISDE enkele verschillen met zich mee:

  • Combineren van 1 type isolatiemaatregel (zoals bijvoorbeeld isolerend glas) met 1 warmteoptie (warmtepomp of zonneboiler, of aansluiting op warmtenet) is mogelijk.
  • Geen onderscheid meer in woningtype, het minimale te isoleren oppervlakte is verlaagd. Tevens is de maximale subsidie afgetopt, op basis van het aantal m2.
  • Geen aanvullende energiebesparende maatregelen meer en geen energiezuinig pakket.

Subsidie ISDE zakelijke gebruikers

Als Vereniging van Eigenaren (VvE) is energie besparen in uw gebouw(en) en appartement(en) van grote meerwaarde. VvE’s kunnen naast een warmtepomp en zonneboiler ook subsidie krijgen voor een centrale aansluiting op een warmtenet. Goed om te weten: voor VvE’s geldt de oude Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) nog. VvE’s kunnen nog tot en met 31 december 2022 gebruikmaken van deze regeling.

Hierbij geldt wel dat het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag alleen beschikbaar was van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. Vanaf 1 januari 2021 zijn de gebruikelijke tarieven van de periode vóór 1 juni 2020 weer van toepassing.

Lees meer over de ISDE voor zakelijke gebruikers.

 Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) uitgebreid met isolatiemaatregelen


“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”