Tips om zelf kunststof kozijnen te plaatsen


Sommige klanten kiezen ervoor om de kunststof kozijnen zelf te plaatsen. Wij krijgen dan ook geregeld de vraag, kunnen wij ze zelf plaatsen, of hoe doe je dat? Wij leggen u het graag even uit.

Natuurlijk kunt u er voor kiezen om de kozijnen zelf te monteren. Vaak wordt dit gedaan om te besparen op de kostenpost. Hoewel u hiermee inderdaad geld kunt besparen, is het wel verstandig om 2 keer na te denken voordat u ambitieus aan uw doe-het-zelf project begint. Het plaatsen van kozijnen is namelijk een klus die vraagt om gespecialiseerde kennis, ervaring en materialen. Een fout is snel gemaakt en hiermee riskeert u een beschadiging aan uw gloednieuwe kozijnen of zelfs uw woning. Daarnaast kan het onjuist plaatsen van een kozijn leiden tot vocht- of isolatieproblemen waardoor u genoodzaakt bent het kozijn te vervangen. Uiteindelijk zal u dit meer kosten dan wanneer u de klus meteen goed uit laat voeren door een specialist.

Indien u wel voldoende ervaring heeft en de kunststof kozijnen zelf gaat plaatsen, dan hebben we nog een korte beschrijving voor u toegevoegd, welke natuurlijk begint met u benodigdheden. 

Benodigdheden voor het zelf plaatsen van de kozijnen:

- Potlood 
- Rolmaat
- Beitel of plamuurmes
- Inbus sleutels
- Hamer
- Zaag  
- Raamzuigers/handschoenen   

Kunststof kozijn zelf plaatsen: 

Het eerste wat gedaan moet worden bij het zelf kozijnen plaatsen is het losmaken van de draaiende delen bij het raam als dit van toepassing is. Neem een kleine schroevendraaier en terwijl het raam in de ‘op slot’ stand staat sla je de pin van het bovenste scharnierpunt eruit. Zet nu door middel van de raamkruk het kozijn in de ‘open’ stand. Je kunt nu het draaideel uit het onderste scharnierpunt omhoog tillen.

zelf kozijnen plaatsen

Glaslatten verwijderen 

Het tweede wat gebeurt moet worden is het verwijderen van het glas indien je een vast raam of een vast gedeelte in het kozijn hebt zitten. Hiervoor moet je de raamlatten eerst losmaken door middel van de plamuurmessen of een beitel. De glaslatten zitten meestal aan de binnenkant van het kozijn. Zorg ervoor dat het kozijn stevig staat en gebruik iets (bijvoorbeeld piepschuim) ter bescherming. Zoek naar een geschikte plek om een plamuurmes er tussen te schuiven. Een tip is om met de langste latten te beginnen en niet te dicht bij een hoek. Met een hamer kan je het er zachtjes intikken.


Als je denkt dat ze goed liggen beweeg je de plamuurmes een beetje heen en weer en tik je ze schuin naar buiten zodat de raamlat open gaat staan. Het tweede plamuurmes wordt ernaast geplaatst. Je zult merken dat het raamlat los gaat zitten als je het tweede mes vanuit het midden heen en weer probeert te wrikken en naar de hoeken toeschuift. Nu kan het raamlat worden verwijdert. Markeer met een potlood waar het raamlat is verwijderd. De overige raamlatten kan je nu weghalen met de inbussleutel. Je plaatst deze achter een raamlat en dan kan je de lat rustig naar voren trekken en weghalen. Ook hier markeer je de plekken weer met een potlood. Het glas kan je er nu gemakkelijk uittillen door middel van handschoenen of zuignappen.

Nieuw kozijn frame plaatsen 

Plak vervolgens het compriband links, boven en rechts in de middelste rand aan de buitenzijde van het kozijn voor een goede afdichting tussen het kozijn en het metselwerk op het raamkozijn. Zet het frame van het nieuwe raamkozijn zo in de muuropening, dat het ruwweg naar alle kanten is uitgelijnd. Zorg dat het waterpas staat!

Vulplaatjes 

Het glas komt op de zwarte vulplaatjes te staan dus zorg ervoor dat onderin het kozijn minimaal twee zwarte vulplaatjes liggen. leg er nog niet te veel neer, want dat voorkomt latere scheuren en barsten. Als het raam staat kan je daarna nog eventueel open plekjes opvullen met vulplaatjes. Dan mogen de korte en gevolgd door de lange glaslatten, terug worden geplaatst. Begin met de punt en schuif de volledige lat er vervolgens verder in. Druk ze daarna goed aan zodat ze vast zitten. Let er op dat ze goed liggen en niet uitsteken. Doe dit bij alle glaslatten die geplaatst moeten worden. De draaidelen kunnen ook weer worden teruggeplaatst in omgekeerde volgorde zoals eerder beschreven.

Afstellen 

Als je merkt dat je raam klemt dan moet het draaideel worden afgesteld. De meest voorkomende plek is onderaan, maar bij elk mogelijke plek stel je het kozijn op dezelfde manier af. Je doet dit door bovenop het scharnierpunt in de onderste hoek een schroef aan of uit te draaien. Stel het zo af dat het kozijn goed in het slot valt en soepel beweegt. Als dit niet werkt kan je nog de raamlat aan de boven- zijkanten loshalen en de vulplaatjes een beetje verschuiven. Hierdoor kantelt het profiel ten opzichte van het glas.

Afwerking 

Als je zeer netjes te werk bent gegaan is er weinig afwerking nodig. Aan de buitenkant hoeft niks worden gedaan, omdat je rubbers en compriband hebt gebruikt. Hierdoor hoef je niet meer te kitten. Aan de binnenkant is het waarschijnlijk nodig om het langs de kozijnen opnieuw te stucadoren of bij te smeren. Voor een verdere strakke afwerking is het netjes om de randen aan de binnenkant van het kozijn af te kitten. Op deze meest snelle manier kun je op een goede en nette manier zelf kozijnen plaatsen.

Kozijnen laten plaatsen door ons 

Bent u toch niet zeker van uw zaak dan kunnen wij de kozijnen natuurlijk ook voor u plaatsen! Want wat veel nieuwe klanten soms niet weten, is dat wij het gehele traject vanaf het aanschaffen tot en met het plaatsen uit handen kunnen nemen. Wij produceren de kozijnen zelf in eigen fabriek zodat wij de beste prijs-kwaliteit verhouding kunnen leveren, maar wij kunnen ze daarnaast ook voor u inmeten en nog belangrijker ook voor u plaatsen dus! Montage door vakmensen is namelijk belangrijk voor een zorgeloos gebruik. 

Voor het monteren van de kunststof kozijnen plannen we, samen met u, een dag in waarop het u goed uit komt. Op de dag van het plaatsen kunt u onze vakmensen al vroeg in de ochtend (rond 07:30 uur) verwachten. Ze lopen het een en ander met u door en zorgen er vervolgens voor dat u er geen omkijken meer naar hebt. Wij werken met gediplomeerde en ervaren professionals die weten hoe een kunststof kozijn geplaatst en afgewerkt dient te worden.

VKG-Keurmerk 

Wij monteren kunststof kozijnen volgens de richtlijnen van branche-organisatie VKG, waarin strenge eisen zijn opgenomen voor de materialen die we gebruiken, plaatsingsvoorschriften, afdichtingen, aansluitingen en veiligheid. Als leverancier met het VKG-Keurmerk staat de Ramenfabriek onder toezicht van onaangekondigde montagekeuringen op locatie door inspecteurs van het keuringsinstituut. Wij leveren dan ook bij elke opdracht dezelfde kwaliteit.

Hoe bestellen? 

Indien u zelf kozijnen wilt plaatsen of het liever door ons laat doen, dan kunt u een offerte aanvragen in onze offertetool. Met dit offertesysteem heeft u de keuze uit meer dan 2500 verschillende maatwerk producten. Naast deze producten zijn er vele mogelijkheden in kunststof kozijnvormen, hoekverbindingen, kleuren en accessoires. U kunt ervoor kiezen om uw kozijnen alleen geleverd te krijgen maar u kunt er ook voor kiezen om ze te laten monteren door onze Ramenfabriek. Dit kunt u aan het einde van de aanvraag invullen.

Vraag nu direct een offerte bij ons aan voor kunststof kozijnen:

Offerte kunststof kozijnen aanvragen
“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”