Kunststof kozijnen kiezen voor een kleine of grote verbouwing


Het vervangen van je kozijnen gaat vaak gepaard met een grotere verbouwing. Johanneke Delsink is interieurontwerper en helpt dagelijks mensen met de keuzes die ze maken voor hun verbouwing. Twijfels over de kleur van kozijnen? Dat komt vaak voor. In dit artikel lees je over haar kijk op kozijnen en het effect daarvan op je interieur.

Kunststof kozijnen kiezen voor een kleine of grote verbouwing

Trends voor kozijnen

Johanneke, bekend van haar bedrijf Thuis je droomhuis, vertelt: ‘Met de trend van de stalen kozijnen is er meer aandacht gekomen voor de looks en het effect daarvan op de totale woning. Dat is zeer terecht want kozijnen zijn énorm bepalend voor de uitstraling. Bij kunststof valt er enorm veel te kiezen als je kijkt naar profielen en alle mogelijkheden qua kleuren.

Ook zie ik dat er steeds meer aandacht is voor de energiezuinigheid van een woning, waarbij glas en kozijnen natuurlijk ook sneller in beeld komen. De combinatie van de mogelijkheden qua looks en de energiebesparende kant maken dat kunststof een hele goede keuze is als je je oriënteert op nieuwe kozijnen.’

Kunststof kozijnen kiezen

‘Ik vind het belangrijk om mensen goed voor te lichten over de keuzes die ze qua looks kunnen maken. Veel mensen weten niet dat kunststof kozijnen gelast worden en dat de techniek daarvan weer heel bepalend is voor het uiteindelijke kozijn. Hier zie je duidelijk dat een familiebedrijf als Op ‘ t Hoog al jarenlang ontwikkelt in de nieuwste technieken en kozijnen kan maken op een manier die je zeker niet overal tegenkomt.

Ik leg dat graag goed uit omdat het helpt bij het maken van de keuzes voor een geschikte partij. Als je bij een hele verdieping of zelfs de totale woning de kozijnen gaat vervangen dan lopen die kosten flink op. Je nieuwe kunststof kozijnen gaan er voor 50 jaar of langer in. Het is niet even een post waarbij je wat offertes vergelijkt en dan op prijs even de knoop doorhakt. Tenminste, ik adviseer dus om heel bewust de tijd te nemen voor het uitzoeken van de kozijnen. Hier zijn het echt de details die het ‘m doen.

Als je goed weet waar je op moet letten dan hoeft dat niet persé veel tijd te kosten. Ik schreef voor de oriënterende bezoeker een uitgebreid artikel op mijn website waarbij ik uitleg waar je op moet letten als je kunststof kozijnen gaat uitzoeken. Ik zeg altijd: een goede voorbereiding is 90% van het werk als het om verbouwen gaat. Na het lezen van dat artikel ben je een stuk beter voorbereid bij je bezoek aan de showroom op het moment dat je gaat kijken voor je kozijnen. Wat bij Op ‘t Hoog trouwens echt een meerwaarde is omdat die showroom precies is ontwikkelt voor het stap voor stap maken van deze keuzes. Er zijn echt zoveel opties voor de looks van kunststof kozijnen.’

Kunststof kozijnen kiezen voor je verbouwing

Twijfel over keuzes voor je verbouwing

‘Ik zie vaak dat mensen twijfelen over keuzes die ze moeten maken voor hun verbouwing. Dat is ook terecht, want je geeft al gauw echt grote bedragen uit als je gaat verbouwen. Die keuzes die komen voor bij het maken van de plannen voorafgaand aan je verbouwing maar zeker ook tijdens. Niks is vervelender dan op je werk gebeld worden door een tegelzetter die voor de badkamer nú wil weten welke voegkleur er in de tegels van de badkamer moet. Als jij net een vergadering in stapt beslis je gauw iets waar je later zeker spijt van krijgt.

Ik ben geen standaard interieur ontwerper die een plan voor je uitdenkt en je dan los laat. Ik vind het heel belangrijk dat je met je vragen steeds even laagdrempelig bij me terecht kan tijdens het hele traject voor én tijdens je verbouwing. Daarom werk ik onder andere met een online training waarbij ik je de belangrijkste informatie gericht uitleg zodat je precies weet wat je moet gaan kiezen. Vervolgens kun je alle keuzes waar je over twijfelt digitaal met mij afstemmen. Niet blijven hangen in twijfels maar húp even checken en door. Zoals bij de kleur voor je kozijnen: twijfel tussen wit en antraciet komt echt heel vaak voor en daar kan ik je zo bij helpen. Het is echt niet nodig om lang stil te staan bij alle keuzes over achteraf spijt te hebben omdat je te snel hebt beslist. 

Die voegkleur voor tegels heb je namelijk allang van te voren bepaald als je op tijd weet dat je dat detail ook even moet kiezen. Zo hoef jij je op je werk niet meer druk te maken over jouw verbouwing. Zoals ik al zei: bij een verbouwing is een goede voorbereiding 90% van het werk.’

Advies voor de verbouwing van jouw droomhuis

‘Als je het leuk vindt om zelf veel plannen te maken dan kun je op deze manier voor een lage investering een professional inschakelen die je bijstaat bij alle vragen. Ik zie daarnaast ook dat mensen steeds drukker zijn en het dan fijn vinden als ze meteen goede keuzes maken die ik voor ze uitdenk. Snel even via whatsapp willen schakelen als de vakmannen aan het werk zijn en zo een stukje ontzorging hebben rond zo’n groot project. Ook dat doe ik, in principe in heel Nederland. Dit kan omdat ik veel digitaal werk met de nieuwste technieken. Het is fantastisch hoe afstand in deze tijd steeds minder een probleem vormt. Ik ben dagelijks betrokken bij verbouwingen in Amsterdam, Drenthe en zelfs Zeeland.

Snel goede keuzes maken gaat een stuk beter als ik gelijk kan doorverwijzen naar betrouwbare leveranciers. Ik ken Op ‘t Hoog nu een aantal jaren en de kwaliteit en keuzemogelijkheden die zij bieden zijn precies wat ik vind dat je mag verwachten van je kunststof kozijnen: met liefde gemaakt, en dat zie je. Bovendien investeren zij ook, net als ik, in digitale technieken zoals het eenvoudig aanvragen van offertes via de website.

Wil jij je verbouwing goed voorbereiden en met zo min mogelijk stress uitvoeren? Kijk dan gerust eens op mijn website voor advies over je verbouwing. Je kunt daar een gratis e-book downloaden met mijn tips om geld te besparen op je verbouwing. Je kunt mijn trainingen en opties voor advies en begeleiding zien en ik geef ook regelmatig een gratis Masterclass over het verbouwen van je huis.’

Advies voor de verbouwing van jouw droomhuis met kunststof kozijnen


“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”