Onderzocht: Zijn kunststof kozijnen goedkoper dan alternatieven?


Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat kunststof kozijnen voor verschillende woningtypen op korte termijn niet duurder en op lange termijn veel goedkoper zijn dan houten of metalen kozijnen. Het verschil schuilt vooral in de kosten van onderhoud.

Wat kosten kunststof kozijnen?

De vraag stellen is makkelijker dan beantwoorden. Want wat reken je mee wanneer je de kosten voor een kunststof kozijn berekent? De aanschaf- en plaatsingskosten, vanzelfsprekend. Maar een kozijn gaat enkele tientallen jaren mee. Om dat mogelijk te maken, moet het kozijn worden onderhouden. Houten kozijnen moeten bijvoorbeeld beschermd worden tegen de invloeden van weer, schimmels en insecten. Als particulier kun je die kosten nog enigszins beperkt houden door zelf de ladder op te gaan bewapend met schuurpapier, plamuur, kwast en verf. Maar bedrijven, verenigingen van eigenaren en woningcorporaties zullen de te verwachten onderhoudskosten geheel moeten meerekenen in hun begroting.

Total Costs of Ownership

Om zicht te krijgen op de zogenoemde Total Costs of Ownership (TCO), heeft VKG onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren door het gerenommeerde Bouwkostenadviesburo BKS Schagen. Gebruikmakend van de bouwkosten-indexcijfers van BDB Bouwdata uit Arnhem, is voor een periode van dertig jaar het totaal van te verwachten kosten doorgerekend voor houten, aluminium en kunststof kozijnen. Om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te maken, is in het onderzoek steeds uitgegaan van een gelijkwaardige kwaliteit in de productie en montage van de elementen. Zo werden de kosten bepaald, als prijs per vierkante meter, voor elk van de meest gangbare woningtypes – tussenwoning, hoekwoning, vrijstaande woning en appartement – uitgaande van de Nederlandse bouwmethodieken. Bij de berekeningen werd steeds uitgegaan van nieuwbouw.


Beste exploitatiekosten

De uitkomsten liegen er niet om. Duidelijk blijkt dat bij de keuze voor een kozijn moet worden uitgegaan van de totale exploitatiekosten. Op basis van de aanschaf liggen de prijzen dicht bij elkaar. Met overigens nog steeds een klein voordeel voor kunststof. Maar gerekend over dertig jaar, een heel normale levensduur voor kozijnen en de gebruikelijke looptijd van een hypotheek, wordt de invloed van terugkerende onderhoudskosten ineens een factor van belang. En dan krijgen we ook zicht op de werkelijke prijsverschillen. Dat komt doordat kunststof kozijnen over al die dertig jaren nauwelijks onderhoud nodig hebben, in tegenstelling tot hout. Uitgaande van het prijspeil mei 2020 blijken de totale exploitatiekosten per vierkante meter kozijn bij kunststof gemiddeld 35 tot zelfs 40% lager te liggen dan bij geverfd of gebeitst hout. Het precieze voordeel kan enigszins variëren afhankelijk van het soort kozijn (vast of scharnierend) en het type woning, maar in alle gevallen is de woningeigenaar met kunststof kozijnen aanzienlijk goedkoper uit.

Conclusie: Kunststof, de beste geveloplossing!

De uitkomsten uit dit rapport zijn helder en zeer positief voor kunststof kozijnen. We kunnen wel zeggen dat kunststof kozijnen in elk type woning, voor zowel nieuwbouw als renovatie het voordeligst zijn. 

  1. Kunststof kozijnen zijn minder duur in aanschaf zijn t.o.v. aluminium en hout.
  2. Kunststof kozijnen zijn minder duur in kosten voor onderhoud (materiaal en arbeidsloon).
  3. Kunststof kozijnen zijn makkelijker te onderhouden.
  4. Kunststof kozijnen zijn toepasbaar in vele verschillende stijlen en indelingen

Wilt u het hele TCO rapport van de VKG nalezen? Klik hier

Wacht niet langer en vraag vandaag nog een offerte voor kunststof kozijnen bij ons aan: 

Offerte kozijnen opvragen
“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”