Geschiedenis

Sinds 1986 kozijnen op 't Hoogste niveau!


Jan Op ‘t Hoog, geboren op 14 februari 1962, houdt niet van stilzitten. Hij is een ondernemend type. Dat blijkt uit het feit dat hij op 24-jarige leeftijd Ramenfabriek Op ’t Hoog oprichtte.

Met 36 jaar vakmanschap en een gezonde ondernemersgeest is de Ramenfabriek gekomen waar ze nu is! We nemen je graag mee in het verhaal achter de oprichting van het bedrijf:

Hoe kwam de oprichting tot stand?
Het ondernemende zit in de familie lacht Jan: “Mijn vader Jos is oprichter van Aannemersbedrijf Op ‘t Hoog en mijn twee broers en ik zijn daar van jongs af aan al aan het werk gezet. Met mijn opleiding als timmerman was het een logische keuze dat ik de houtbewerking deed, waaronder dus ook de houten kozijnen”. Begin 1986 kreeg het aannemersbedrijf een projectaanvraag waarbij kunststof kozijnen werden gevraagd en daarmee is de oprichting van de Ramenfabriek een feit.

De kracht van kunststof kozijnen
Toentertijd waren kunststof kozijnen nog bijna een revolutionaire gedachte. Nog maar weinig mensen kenden deze nieuwe materiaalsoort binnen de kozijnen, maar Jan was overtuigd dat kunststof kozijnen de toekomst hadden en investeerde in een kleine werkplaats aan de Industrieweg in Moergestel om hier zijn eerste kunststof kozijnen te kunnen maken. Omdat kunststof kozijnen echt nog in de kinderschoen stond stelde hij op 5 april de werkplaats open voor bezoek. Met enkele profielen en een paar kozijnen kon Jan potentiële klanten overtuigen van de voordelen van kunststof kozijnen.


Dag en nacht bezig met het bedrijf
"Het waren mooie en lange dagen. Zelfs nu lig ik nog wekelijks wakker door nieuwe ideeën, maar ondanks dat je er dag en nacht mee bezig bent, voelt het heel vrij. Ik heb de mogelijkheid om iedere dag met mijn passie bezig te zijn!" De lichtjes in Jan zijn ogen zijn duidelijk zichtbaar als hij herinneringen ophaalt. Zo vertelt hij: “In de beginjaren heb ik van mijn eerst verdiende centen een oude BBA bus opgekocht en deze omgetoverd tot een rijdende showroom. Hiermee ging ik op zondagen alle plaatselijke jaarmarkten af om mensen te overtuigen van kunststof. De formule sloeg zichtbaar aan mensen waren enthousiast en benieuwd”, legt Jan uit. “Mijn vrouw Jacobien nam gelukkig thuis de zorg van onze drie zonen en het huishouden over, zodat ik me volledig op de Ramenfabriek kon richten. Daar ben ik haar nog steeds erg dankbaar voor”.

Uitbreiding showrooms
Dat er vraag was naar kunststof kozijnen was goed te merken, want het was druk. De werkplaats was inmiddels een stuk uitgebreid en was al een fabriek te noemen. De enorme vraag om het product te kunnen voelen en te kunnen zien bleef aan en daarom werd in 1990 de tweede showroom geopend in Eindhoven”. Den Bosch volgde in ’91 en Breda in ’93 waardoor er een Brabantse stedendriehoek ontstond met in het midden de kern; de fabriek in Moergestel.

Nog altijd dezelfde visie
Jan zijn visie is vanaf de eerste dag nog altijd actueel. “Ik wil iedereen overtuigen van duurzame en kwalitatieve kunststof kozijnen, maar ik wilde vanaf dag één ook gewoon lekker werken en daarbij mensen voorzien van mooie gevelelementen waar ze lang en onbezorgd van kunnen genieten. En nog steeds! Met dat doel voor ogen kom ik ’s morgens uit bed en ga ik elke dag met plezier weer aan de slag. Met gepassioneerde collega’s en veel geloof in onze producten. Zo creëren we waarde voor onze klanten en brengen we mensen samen. Dat geeft vreugde en plezier, en daar ben ik trots op!

Nooit de neiging gehad om iets anders te gaan doen?
“Nee nooit”; antwoord Jan bondig. ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’, is in dit geval absoluut van toepassing. Ik geloof in de kracht van maar in een ding de beste kunnen zijn! Mijn vader zei vroeger al: ”Als je alles wilt verkopen dan verkoop je niks” en dat denk ik ook. Het zit in onze aard om alles zelf te willen doen, producten zelf te maken, dus ik heb er ook nooit aan gedacht om ergens anders de inkoop te doen. En nu wil ik de voorsprong die we hebben en het moois dat we hebben bereikt natuurlijk niet meer weggeven."

En tot slot: Hoe ziet de toekomst eruit?
“Dit familiebedrijf is inmiddels overgenomen door mijn twee zonen Noël en Rogier, welke beiden al vele jaren werkzaam zijn binnen de onderneming. Helemaal afscheid nemen zal ik niet zo snel doen en ik hoop dan ook dat ik nog lang een adviserende rol binnen het bedrijf kan innemen. En hoe gaaf zou het zijn als ik mijn kleinkinderen nog kan zien werken binnen het bedrijf?" 

Jan Op 't Hoog, oprichter Ramenfabriek op 't Hoog

“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”