Kleuren kiezen voor uw kozijnen? Tips voor de beste keuze


Welke kleur kozijnen buiten?

De uitstraling van uw woning wordt deels bepaalt door de kleur van uw kozijnen en deuren. Juist daarom hebben veel nieuwe klanten moeite met het bepalen van de juiste kleur van de kozijnen. In deze blog proberen we u het een en ander uit te leggen waardoor de keuze misschien iets makkelijker wordt. Toch blijft het zeker ook een kwestie van smaak. Zorg in ieder geval dat de kleur aansluit op de andere kleuren van uw huis zoals bijvoorbeeld de kleur van de buitenmuur. Let er wel op dat u in bepaalde situaties soms rekening moet houden met richtlijnen van de gemeente (bijvoorbeeld bij een monumentaal pand).

Dankzij onze eigen foliemachine en keuze uit 28 standaard kleuren en meer dan 300 overige kleuren, bieden wij u de uitkomst. Standaard heeft u bij ons de keuze uit 2 gladde kleuren en 24 houtnerfstructuurfolies. Deze kleuren, verschillend van afwerking,  zijn opgedeeld in 3 verschillende prijsgroepen; 2 kleuren glad, 18 kleuren basis-nerf en 8 kleuren Premium-nerf.

Populaire RAL kleuren voor kozijnen buiten: 

  • Wit (RAL9016) (in glad of met houtnerf beschikbaar)
  • Beige (RAL9001) (in glad of met houtnerf beschikbaar)
  • Rein wit (RAL9010)
  • Antracietgrijs (RAL7016)
  • Zwart (RAL9005)

Welke kleur kozijnen binnen?

U kunt de kleur bepalen van zowel de binnenzijde als de buitenzijde van een kunststof kozijn. Deze kunnen verschillend zijn van elkaar. Voor de binnenkant bent u niet gebonden aan richtlijnen van de gemeente, maar hierbij adviseren we u om naar de kleuren van uw interieur te kijken. U kunt rekening houden met uw binnenmuur, vloer, gordijnen of een kast. Soms zijn de kozijnen binnen dezelfde kleur als de kozijnen buiten.

Populaire RAL kleuren voor kozijnen binnen: 

  • Wit (RAL9016) (in glad of met houtnerf beschikbaar)
  • Beige (RAL9001) (in glad of met houtnerf beschikbaar)
  • Reinwit (RAL9010) 
  • Zwart (RAL9005)


Tips en trends voor het uitkiezen van de juiste kleur van de kunststof kozijnen:


Contrasteren met de gevelkleur 

Vaak krijgen we de vraag ‘Welke kleur kozijnen bij RAL9010 van de muren van het huis? Is de gevel van uw woning in een lichte kleur uitgevoerd, dan zullen donkere kunststof kozijnen hiermee mooi contrasteren. En omgekeerd doen lichte kozijnen het goed bij een donkere gevel. Gaat u liever voor veilig en safe, dan kunt u uiteraard bij witte muren ook kiezen voor witte kozijnen. Bij muren van baksteen, is ook de kleur van de voegen bepalend. Wist u dat de voegen 15 tot 25% van de gevel uitmaken? Een donkere voeg heeft een ander uiterlijk dan een lichte voeg, zeker in combinatie met kozijnen.

Contrasteren met de gevelkleur

Zwarte kozijnen trend  

Elegante zwarte kunststof profielen zijn momenteel een echte hype in hedendaagse woningen. Zwart of een andere donkere kleur zoals bijvoorbeeld antraciet heeft in elk geval het voordeel dat de kozijnen niet opvallen als u van binnen naar buiten kijkt. In een natuurlijke omgeving kunnen zwarte kozijnen dan weer vrij hard overkomen. Quartz grijs (RAL7039) is dan een mooi alternatief dat iets neutraler is. Daarnaast hebben we sinds kort 2 nieuwe basiskleuren; Basaltgrijs (±RAL7012) en Zwartgrijs (±RAL7021) welke ook zeker de moeite waard zijn om te overwegen! 

Kleurcombinaties van verschillende producten 

Twijfelt u over de kleurcombinaties deur en kozijn? U hoeft niet alle kozijnen en deuren in dezelfde kleur te nemen. Kunststof kozijnen in beige met premium houtnerf kunt u bijvoorbeeld heel mooi combineren met een voordeur in dennengroen. Een geslaagde combinatie!”

kleurcombinaties kunststof kozijnen

Wees voorzichtig met te opvallende kleuren 

De keuze aan kleuren is bijna eindeloos, maar ben voorzichtig met opvallende kleuren zoals geel, paars of rood. Zeker wanneer u het huis in de toekomst denkt te verkopen. Wellicht vindt de volgende bewoner uw droomkleur te excentriek.

Kunststof kozijnen toch van kleur veranderen

Bij de keuze voor nieuwe kozijnen wordt de gewenste kleur direct op uw kozijnen toegepast. Maar wat kunt u doen als u al kunststof kozijnen heeft en u de kleur hiervan wilt gaan aanpassen? Ook dan zijn er een aantal opties. Zo is het mogelijk om kunststof kozijnen over te schilderen in een andere kleur, of kunt u kiezen voor het wrappen van de kozijnen door middel van een speciale folie (leverbaar in kleur of houtnerf) die ook nog eens beschermt tegen weersinvloeden en vuil.

Benieuwd naar de mogelijkheden

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van kunststof kozijnen of heeft u advies nodig bij het kiezen van de juiste kleur? We informeren u graag verder in een van onze vestigingen en kunnen u dan ook een aantal kleuren laten zien of meegeven op een kleurstaal. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het maken van een afspraak en we helpen u graag verder. Indien u liever eerst wilt weten wat het kost om uw kozijnen te vervangen, vraag dan een offerte voor kunststof kozijnen aan via ons offertesysteem en binnen 1 werkdag krijgt u van ons een offerte op maat via e-mail terug.

Vraag nu direct een offerte op voor kunststof kozijnen: 

Offerte kunststof kozijnen aanvragen

Kleuren kozijnen

“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”