Vaktermen en werkwijze

heldere uitleg voor de beste samenwerking!


Van advies op maat, tot fabricage in onze Ramenfabriek en montage door héél Nederland. Op deze pagina vindt u meer uitleg over de vaktermen in onze branche en in 10 stappen het proces vanaf het eerste contact tot aan de oplevering en service. 

Er zijn woorden die binnen beroepsgroepen volkomen ingeburgerd kunnen zijn, maar als Swahili kunnen klinken voor een buitenstaander. Vaktermen kan heldere informatievoorziening flink in de weg staan en daarom hebben wij enkele vakwoorden uit de kozijnenbranche voor u uitgelegd aan de hand van onderstaande begrippenlijst. Mocht u op onze website, documenten of in een oriënterend gesprek toch nog woorden tegen komen die u niet begrijpt, dan horen wij dit graag zodat we dit woord kunnen toevoegen op deze pagina.

Begrippenlijst en vaktermen:


Afdichting

De afdichting van een kozijn kan op verschillende manieren worden gedaan. Over het algemeen wordt er een rubberen afdichting geplaatst in kozijnen. Deze afdichting zorgt ervoor dat de koude lucht buiten en de warme lucht binnen blijft. In principe is een dubbele rubberen afdichting niet altijd noodzakelijk voor een goede afdichting. Echter, voor de beste luchtdichtheid is deze dubbele rubberen afdichting wél nodig.


Beslag

Alles wat u nodig heeft om kozijnen en deuren te openen of te sluiten, noemen we beslag. Klinken, sloten en scharnieren vormen een belangrijk onderdeel van uw kozijnen en deuren. Niet alleen het uiterlijk, maar ook veiligheid en comfort spelen een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste kruk of het perfecte slot.


Bloemenraam of bloemkozijn

Een bloemenraam of bloemkozijn is een kozijn dat ogenschijnlijk geplaatst is op de gevel, waardoor een wat diepere vensterbank ontstaat. Het geeft ruimte voor het plaatsen van planten (bloemen) of decoratieve elementen. Vaak is het ook een fijne warme plek om te lezen of naar buiten te kijken.

Boerendeur, duodeur of Hollandse deur

Een boerendeur of duodeur is een deur, meestal een buitendeur, bestaande uit twee delen, een onder- en bovendeur. Het bovenste gedeelte kan afzonderlijk of gelijktijdig met de onderste helft geopend en gesloten worden. Wij hebben deze boerendeuren bewust niet opgenomen in ons assortiment omdat we de kwaliteit niet kunnen garanderen. Deze deuren zijn vaak niet wind en waterdicht en kunnen ook niet voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW).


Borstwering

Een borstwering is een gedeelte in een kozijn of deur dat dicht is gezet met een paneel of ondoorzichtig glas. De borstwering in een kunststof kozijn of deur kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Als men spreekt over een borstwering bij een muur, dan spreekt men over het gedeelte van een muur dat zich tussen de vloer en de onderkant van het kozijn bevindt.

City kozijn, Amsterdams schuifraamm of optisch schuifraam

Het City kozijn heeft de historische uitstraling van de bestaande schuiframen, maar is in werkelijkheid een modern draaivalsysteem. Het uiterlijk van het bestaande schuifraam blijft dus wel behouden, inclusief het verspringende glasvlak en de unieke rechte profielvorm. Het City kozijn wordt ook wel Amsterdams schuifraam, Boerderijraam of optisch schuifraam genoemd. 

Draaikiepraam, draaivalraam of kiepkantelraam

Als een raam zowel kan draaien als kan kiepen noemen we dit een draaikiepraam. Een draaikiepraam is een raam dat om twee assen kan draaien. Het raam kan verticaal draaien zoals een gewoon draairaam, maar kan ook horizontaal kiepen of vallen. Een draaikiepraam heeft dus 4 standen: volledig dicht, een ventilatiestand (parallel beslag), draai stand en tenslotte de kiepstand, hierbij valt alleen de bovenzijde ongeveer 15 cm naar binnen open. Met deze verschillende standen kunt u handig ventileren en het maakt het schoonmaken ook een stuk makkelijker. Sommige mensen noemen het ook wel kiepkantelraam of draaivalraam. 

Houtnerfstructuur (glad, basis- en premium-nerf) 

Een houtnerfstructuur is de structuur van hout welke terug komt op het profiel van kunststof kozijnen. Kunststof is van nature strak en glad, maar om het een meer natuurlijke uitstraling te geven kunnen kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien uitgevoerd worden met houtnerfstructuurfolie waardoor ze niet meer te onderscheiden zijn van hout. Standaard heeft u bij ons de keuze uit 2 gladde kleuren en 26 houtnerfstructuurfolies. Deze kleuren zijn opgedeeld in 3 verschillende prijsgroepen; 2 kleuren glad, 16 kleuren basis-nerf en 8 kleuren Premium-nerf. Met onze nieuwste Premium houtnerf krijgen uw kozijnen de mooiste afwerking. Deze houtnerf is niet alleen grover, maar ook matter waardoor deze nog natuurlijker overkomt dan bijvoorbeeld een gladde of basis-nerf afwerking. Op onze kleuren pagina kunt u meer details over deze kleurenfolie met natuurlijke houtnerf vinden in basis- of premium-nerf. Al onze producten worden befolied in eigen fabriek.

HR++ glas (Hoog Rendementsglas) 

HR++glas bestaat net als gewoon dubbelglas uit twee glazen ruiten met een ruimte ertussen. Het bijzondere van HR++glas is de vrijwel onzichtbare coating waarvan de tussenruimte is gevuld met een argongas als extra isolatie ten opzichte van lucht. Door de isolerende kwaliteiten (U= 1.1) van HR++ glas is er minder energie nodig voor het verwarmen van de ruimte, kostenbesparend dus! Dit type glas is het meest gebruikte glassoort in Nederland. Naast dubbelglas kan er ook gekozen voor triple glas

Inklemhor of inzethor

Een inklemhor is een insectenwerend product, welke van binnenuit naar buiten in het kozijn wordt geplaatst. De inklemhor is vrijwel geschikt voor alle naar binnendraaiende kunststof, aluminium en houten draaikiepramen en wordt zonder boren of schroeven in het kozijn geplaatst. Een inklemhor is er in verschillende standaard RAL kleuren, maar u kunt uw inklemhor in iedere gewenste kleur laten uitvoeren. De profielen van de inklemhor is altijd van aluminium waarna deze gepoedercoat wordt. Hierdoor is de inklemhor verzekerd van een mooie en harde laklaag die jaren meegaat. Het gaas van de inklemhor is rotvrij en kleurvast. Onze inklemhorren kunnen elk weertype doorstaan!

Klepraam

Een klepraam draait niet naar rechts of links open, maar naar boven. De scharnieren en uitzetpomp zitten aan de bovenkant en het raam gaat naar buiten open. De raamkruk zit aan de onderzijde, hierdoor voldoet dit buiten kleppend raam moeiteloos aan politiekeurmerk. Wanneer de scharnieren aan de onderkant zitten, heet het een valraam. Het is niet moeilijk om te onthouden in welke richting deze twee ramen draaien. Zou je een klepraam naar binnen openzetten, dan kan het inregenen. Een valraam dat naar buiten open zou staan, zou hetzelfde effect hebben. 

Lasnaad

Een lasnaad is de naad in de 45° hoek van een kunststof kozijn, hier zijn de verschillende onderdelen van het kozijn aan elkaar gelast. Dit zorgt ervoor dat het kozijn sterk, water- en luchtdicht is. Dankzij ons nieuwste V-perfect lasmachine kunnen wij deze hoeken lassen zonder zichtbare lasnaad. Een nieuwe trend is om de kozijnen aan de buitenzijde een "houtlook" te geven (vintage) waarbij de verbinding aan de buitenzijde niet meer schuin is maar recht. Wil je deze rechte verbinding zowel binnen als buiten dan noemen wij dat de “retro verbinding”.

Latei, geveldrager, linteel of metselwerkondersteuning

Een latei is een balk van natuursteen, beton, hout, staal, rvs o.d. die de boven een muuropening rustende belasting opvangt en doorgeeft (afdraagt), dus een verticale draagbalk die de muur constructie boven een kozijn draagt. Meestal zal de latei boven een kozijn in de aangrenzende muurdelen bevestigd zijn om de krachten op die muurdelen door te geven in plaats van op het kozijn. Zonder latei boven het kozijn zal deze na verloop van tijd doorzakken of het volledig begeven.

Melkmeisje of schouderkozijn

Een melkmeisje of schouderkozijn is een bouwkundige benaming voor een kozijntype waarbij een voor- of achterdeur aan weerszijden een raamopening of zijlicht heeft. Deze ramen lopen dan niet door tot aan de grond, maar onder de ramen zit een zogenoemde borstwering. Hierdoor ontstaat het typische beeld van een melkmeisje dat twee emmers draagt.

Onderdorpel, dorpel of drempel

Dorpel is een ander woord voor drempel. Binnenshuis zijn drempels meestal vervaardigd van hout, metaal, natuursteen of composiet. Buitenshuis (bij de voordeur e.d.) meestal van beton, natuursteen of composiet. De onderdorpel is de onderste horizontale balk van een kozijn van een deur of een raam. Dorpels hebben als belangrijke eigenschap het afdichten van kou en vocht en het afwateren hiervan.

Parallel beslag of PADK beslag

Met ons parallel of ook wel PADK beslag (Parallel Afstelbaar Draai Kiep) genoemd, is het draai-kiep raam niet alleen draaibaar en kantelbaar, maar heeft u ook de optie hebt om de raamvleugel parallel aan het kozijn te zetten. Hierdoor ontstaat er een ca. 6 mm brede luchtspleet die onder alle weersomstandigheden een natuurlijke en veilige ventilatie garandeert! Dit Parallel beslag heeft het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), er kan dus wel geventileerd worden terwijl het inbraak werend is.

PKVW (Politie Keurmerk Veilig Wonen) 

Met dit keurmerk worden kunststof kozijnen gekeurd op duurzaamheid en inbraakwerendheid. Hiervoor moeten kunststof kozijnen zijn gemaakt volgens bepaalde richtlijnen om een woning optimaal te beschermen tegen inbraak. Het keurmerk wordt verstrekt als het hang- en sluitwerk voldoet aan de eisen van Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Wanneer kozijnen en beslag voldoen aan dit keurmerk verkleint de kans op inbraak enorm. Daarom hebben wij ervoor gekozen om dit voor de particuliere woningen standaard toe te passen op onze producten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we u adviseren, om zelf ook zoveel mogelijk aan inbraakpreventie te doen. 

Retro verbinding, Vintage verbinding, rechte verbinding, HVL verbinding of Houtverbinding

Vaak wordt er gesproken van een rechte hoek, houtverbinding look of HVL verbinding, maar wij noemen het een “Vintage verbinding of “ Retro verbinding”. Houten kozijnen hebben altijd een rechte verbinding en kunststof kozijnen worden standaard gemaakt door een hoekverbindingen aan elkaar te smelten op 45° (schuin). Om de kunststof kozijnen een echte houtlook te geven, kunt u bij ons ook kiezen om deze rechte verbinding toe te passen op uw nieuwe producten. Met onze Vintage verbinding, heeft u binnen een schuine verbinding en aan de buitenkant van het kozijn, raam of deur een rechte verbinding. Met onze Retro verbinding, heeft u zowel aan de binnen als aan de buitenkant van uw kozijn, raam of deur een rechte hoekverbinding, zoals tot voor kort, alleen houten kozijnen deze kende.

Stelkozijn

Een stelkozijn is een raamwerk dat tijdens het metselen in de muuropening wordt aangebracht en waartegen men later het montagekozijn (het eigenlijke kozijn) plaatst. In feite zijn het dus planken die tegen de spouwmuur worden geplaatst en dit zorgt voor een duurzame verbinding tussen het kozijn en de muur. 

Triple glas, driedubbel of drievoudig glas 

Met drievoudig isolerende beglazing, beter bekend als triple beglazing of triple glas, is het mogelijk om het warmteverlies via ramen en deuren nog verder te beperken ten opzichte van HR++ (dubbel) glas. Triple beglazing bestaat uit drie ruiten, met HR coating, en twee afstandhouders. Triple glas isoleert daarom twee keer zo goed als dubbel isolatieglas. Zo gaat er in de winter minimaal warmte verloren en blijft het in de zomer lekker koel. 

Valraam

Een valraam is een naar binnenvallend raam, dat vaak wordt gebruikt bij een klein raam. De scharnieren en uitzetpomp zitten aan de onderkant en het raam valt naar binnen open waarbij de raamkruk aan de bovenkant zit. Wanneer de scharnieren aan de bovenkant zitten, heet het een klepraam. Met een valraam of klepraam zorgt u voor voldoende ventilatie in uw woning. Het is niet moeilijk om te onthouden in welke richting deze twee ramen draaien. Zou je een klepraam naar binnen openzetten, dan kan het inregenen. Een valraam dat naar buiten open zou staan, zou hetzelfde effect hebben. 

Profielen, vlak of verdiept profiel

In de basis kunnen er twee soorten profielen worden onderscheiden. Er zijn vlakke profielen en verdiepte profielen. De vlakke profielen zijn - zoals de naam al aangeeft - min of meer vlak. Dat betekent dat er tussen het buitenste deel van het profiel en het binnenste deel van de profiel bijna geen diepteverschil ligt. In Nederlandse huizen wordt meestal gekozen voor een verdiept profiel. Het verdiepte profiel komt overeen met het traditionele houten kozijn profiel. Vlakke profielen komen ook nog wel in Nederland voor, maar dan voornamelijk in bedrijfspanden, chalets of moderne woningen. Wij werken met 2 verdiepte profielen, namelijk: Cube of Trend en voor een meer strak en vlak uiterlijk kunt u kiezen voor ons vlakke Classic profiel.

Verhuisraam of stolpraam

Een kunststof stolpraam, ook wel verhuisraam genoemd bestaat uit twee te openen kunststof ramen naast elkaar zonder vaste middenstijl (openslaande ramen). Als beide ramen open staan ontstaat er 1 grote opening (om te verhuizen, vandaar verhuisraam). Bij een normaal kunststof kozijn met 2 ramen zou er een vaste stijl in het midden staan. In plaats van de stijl waarin de ramen sluiten, vallen de ramen nu in elkaar met een stolpnaald (ook wel makelaar genoemd) ertussen die ervoor zorgt dat de ramen over elkaar heen vallen mede voor de afdichting tegen vocht en tocht.

VKG (Vereniging Kunststof Gevelelementen Industrie) 

Wij werken volgens de strenge voorschriften van het VKG-keurmerk. VKG is de branchevereniging voor bedrijven die kunststof ramen en deuren produceren en leveren. We voldoen daardoor aan strenge voorschriften en kwaliteitseisen en worden hierop herhaaldelijk door de vereniging gecontroleerd. Het keurmerk staat niet alleen voor productkwaliteit, het garandeert tevens een duidelijke en vakkundige, montage en nazorg. Waarborgfonds: Een leverancier met het keurmerk biedt naast duidelijke verkoop- en leveringsvoorwaarden ook financiële zekerheid. Zo bieden alleen VKG leveranciers een verzekerde aanbetaling met afbouwgarantie. Volgens het waarborgfonds mag uw aanbetaling maximaal 30% zijn bij opdrachtverlening. Mocht de leverancier zijn verplichtingen niet kunnen nakomen, dan garandeert het waarborgfonds dat de opdracht voor dezelfde prijs, maar door een andere VKG leverancier, wordt overgenomen. Service: Het VKG keurmerk staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Toch kan er altijd iets gebeuren waar u niet tevreden over bent. In dat geval kunt u rekenen op een goede service en heldere klachtenprocedure. Hierbij zal de VKG u altijd ondersteunen en ervoor zorgdragen dat deze naar volle tevredenheid zal worden opgelost. Kijk voor meer informatie over het VKG keurmerk op: www.vkgkozijn.nl en ontdek wat dit keurmerk voor u betekent.

Waterslag, raamdorpel of Vensterdorpel

Een waterslag is een lekdorpel die toegepast wordt bij de onderdorpel van een buitenkozijn. De raamdorpels of waterslagen worden onder de onderdorpel van een kozijn aangebracht, steken iets buiten de gevel (overstek) en lopen schuin af zodat het water dat van de kozijnen komt de gelegenheid heeft er af te lopen. Vuil dat met het water meekomt loopt hierdoor ook niet direct langs de gevel.

Aanschaf van kozijnen in 10 stappen

Ramenfabriek op ’t Hoog is al sinds 1986 uniek in zijn soort. Met een team van meer dan 90 specialisten, een eigen fabriek, montageploegen en een servicedienst, bieden wij u een compleet aanbod van kunststof kozijnen voor nieuwbouw en renovatie. Doordat wij alles in eigen beheer produceren en monteren, volgens de belangrijkste Europese keurmerken, bent u verzekerd van exclusiviteit, duurzaamheid en maatwerk. Daarnaast bieden we 10 jaar garantie en een levenslange service, zodat u na de montage jarenlang onbezorgd kunt genieten van uw kunststof kozijnen. Hieronder vind u in 10 stappen het proces van oriëntatie tot en met de oplevering van uw nieuwe kozijnen:  


Showroom bezoek

Stap 1

Showroom bezoek

Offerte

Stap 2

Offerte

Opdrachtbevestiging en -planning

Stap 3

Opdrachtbevestiging en -planning

Inmeten

Stap 4

Inmeten

Materialen Bestellen

Stap 5

Materialen Bestellen

Profiellevering

Stap 6

Profiellevering

Productie

Stap 7

Productie

Controle

Stap 8

Controle

Montage en oplevering

Stap 9

Montage en oplevering

Service

Stap 10

Service

“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”