VLOG #2: Handige tips voor het onderhoud van kunststof kozijnen


Kunststof staat er om bekend dat het weinig onderhoud nodig heeft. En dit is ook zo, vooral als je het vergelijkt met hout dat regelmatig geschuurd en opnieuw geverfd moet worden. Eén van de dingen waar kunststof zeker baat bij heeft is het reinigen ervan, zo'n twee keer per jaar. Voornamelijk de buitenkant maar ook het onderhoud aan de rubbers en de bewegende onderdelen. Maar hoe doe je dit dan precies dat onderhoud van kunststof kozijnen? Lees onze blog of bekijk hier onze vlog en volg ons advies op:

Hoe onderhoud je de kozijnen?

Je kunt jouw kunststof kozijnen het beste reinigen met een handwarm sopje en een zacht doekje. Wij raden je hierbij aan om ons eigen merk reinigingspakket te gebruiken. Deze set is voorzien van een speciaalreiniger, beslagspray, afdichtingsmiddel en reinigingsdoek, kortom alles dat je nodig hebt voor schone stralende kozijnen! Je kunt eventueel ook allesreiniger gebruiken om schoon te maken, maar maak zeker geen gebruik van een schuursponsje en ook niet van agressieve reinigingsproducten zoals spiritus, remover, wasbenzine, aceton of andere bijtende middelen, want deze kunnen de kozijnen aantasten!

onderhoud kunststof kozijnen


Stap 1: het schoonmaken van het kunststof kozijn

Indien je ook meteen je glas reinigt, dan doe je dit eerst maar met een andere doek! Na het glas, ga je het kunststof kozijnen reinigen. Even goed schudden met het reinigingsmiddel, en laten inweken op de meegeleverde blauwe zachte doek en ga met deze doek over het gehele kozijn (dus niet enkel vlekjes weg wrijven). Vergeet hierbij ook niet de hoekjes en de onderdorpel goed mee te nemen. De onderdorpel is deze onderste rand van het kozijn. Dit zijn vaak verzamelplaatsen voor vuil en spinnetjes. Heb je een hor in het kozijn? Klik deze eruit en spoel de hor even af met de sproeier of in de douche met de losse douchekop. Tip: leg dan wel even een handdoek op de grond en zet hier de hor op om beschadiging van de douchevloer te voorkomen. Laat de hor opdrogen en klik de hor na het sprayen van het hang en sluit werk terug in het kunststof kozijn. 

Stap 2: Beslagspray, het smeren van het hang- en sluitwerk 

Wat vaak vergeten wordt tijdens het kunststof kozijnen onderhoud is het hang- en sluitwerk. Om problemen in de werking hiervan te voorkomen dien je alle bewegende delen van de ramen en deuren ook minimaal 1 a 2x per jaar even mee in te sprayen met onze beslagspray. Vergeet ook niet om hierna gelijk nog even de  afwatering te controleren op vuiligheid om verstopping in de toekomst te voorkomen. Dit zijn de gaatjes onderaan in het kozijn om vocht en of water uit het kozijn goed af te voeren. Dit doe je eenvoudig om er wat water in te gooien en aan de onder en bovenkant met een tayrip erin te gaan. Spoel altijd nog even na met wat warm water en kijk of het water goed wegloopt.

Stap 3: Afdichtingsmiddel voor het smeren van de rubbers

Stap 3 bij een goed en volledig onderhoud van je kunststof kozijnen is het smeren of waxen van de rubbers. Dit hoeft ook maar zo’n 1 a 2 keer per jaar te gebeuren, zodat je uitdroging van rubbers kunt voorkomen. Neem een schone doek en doe wat van het afdichtingsmiddel op de nieuwe doek. Ga nu over de volledige rubbers van het kozijn! Let op; smeer het er niet te dik op, vooral bij de deuren om je kleding te beschermen als je de rubbers per ongeluk aanraakt of er tegen aan loopt.

onderhoud kunststof kozijnen

Een degelijk en tijdig onderhoud uitvoeren aan de kunststof kozijnen is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van de kozijnen, daarnaast zal het er ook voor zorgen dat ze over een uitstekende levensduur beschikken van minstens 60 jaar.

Nog enkele tips voor een volledig onderhoud van de kozijnen

  • Maak nooit gebruik van agressieve reinigingsproducten zoals spiritus, remover, wasbenzine, aceton, vlekkenwater, acetaat, methyleenchloride of andere bijtende middelen want deze kunnen uw kozijnen aantasten.
  • Maak bij het reinigen van uw kunststof kozijnen nooit gebruik van een schuurspons. Een gewone, zachte doek is voldoende om het vuil mee te verwijderen.
  • Om het kunststof zo min mogelijk te belasten, raden we u aan om niet schoon te maken als het heel zonnig is.
  • Gaat u witte kunststof kozijnen schoonmaken? Dit kan uiteraard op dezelfde manier als hierboven staat beschreven.
  • Kunststof kozijnen met wax behandelen is niet nodig.
Extra tip! Ventileer je woning voor een goede gezondheid

Naast het onderhoud kunststof kozijnen is het ook belangrijk dat je je woning het hele jaar door goed ventileert. Tocht, vocht, condens- en schimmelvormingen veroorzaken gezondheidsklachten en tasten de kozijnen aan! Doordat de raamsystemen van onze Ramenfabriek zo goed afsluiten, is regelmatige luchtverversing belangrijk en bevordert het een gezond binnenklimaat. Zet daarom als je thuis bent vaak je draaikiep ramen open om een uitstekende ventilatie te garanderen! Met ons parallel beslag is het draai-kiep raam niet alleen draaibaar en kantelbaar, maar heeft u ook de optie hebt om de raamvleugel parallel aan het kozijn te zetten. Hierdoor ontstaat er een ca. 6 mm brede luchtspleet die onder alle weersomstandigheden een natuurlijke en veilige ventilatie garandeert! Volgende maand komt er een complete blog over dit onderwerp online, dus stay tuned!

Contact

Kunststof kozijnen onderhoud door schoonmaken en ventileren zoals hierboven beschreven, zorgt voor het meest duurzame en optimale resultaat en het probleemloos functioneren van de kozijnen. Heb je vragen over het schoonmaken van de kozijnen of advies hierbij nodig? Je kunt ons telefonische bereiken op 0800- 0047 of neem vrijblijvend contact met ons op via ons online formulier.


“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”