Lees meer over hoe je kunststof kozijnen kan onderhouden


De lente is begonnen, we hebben een lang weekend vrij en de zon gaat steeds meer schijnen, het ideale moment om aan een grondige schoonmaak aan je kozijnen te beginnen! Kunststof staat er om bekend dat het weinig onderhoud nodig heeft. En dit is ook zo, vooral als je het vergelijkt met hout dat regelmatig geschuurd en opnieuw geverfd moet worden. Eén van de dingen waar kunststof zeker baat bij heeft is het reinigen ervan, zo'n twee keer per jaar. Dit is erg makkelijk en kun dit bijvoorbeeld combineren met het wassen en zemen van de ramen.

Benodigdheden voor reiniging van kozijn

Wij raden je aan om het reinigingspakket van Ramenfabriek Op ’t Hoog te gebruiken. Deze set is voorzien van een speciaal reiniger (500ml), beslagspray (100ml), afdichtingsmiddel (100ml) en reinigingsdoek en geschikt voor alle kunststof kozijnen, met of zonder houtnerfstructuur, kortom alles dat je nodig hebt voor schone stralende kozijnen!schoonmaakset onderhoud kozijn

Mocht je deze niet in je bezit hebben dan kun je deze aanschaffen in onze webshop of onderstaande alternatieven gebruiken:

- Een emmer water                        
- Een schone, zachte doek
- Een zachte spons          
- Microvezel reinigingsdoek                        
- Neutrale huishoudelijk schoonmaakmiddel zoals bv allesreiniger                               

De schoonmaak en onderhoud aan het kunststof kozijn

Maak je schone zachte doek of zachte spons nat in de emmer water met de speciaal reiniger en ga vervolgens over de kozijnen heen en weer en ze zijn weer schoon! Vergeet hierbij niet de hoekjes en de onderdorpel mee te nemen want hier zitten vaak kleine spinnenwwebjes.

Extra tips voor het reinigen van de kunststof kozijnen:

  • -Maak nooit gebruik van agressieve reinigingsproducten zoals spiritus, remover, wasbenzine, aceton, vlekkenwater, acetaat, methyleenchloride of andere bijtende middelen want deze kunnen het kozijn aantasten.
  • -Gebruik nooit een van de volgende voorwerpen om een kunststof kozijn schoon te maken: scherpe of puntige voorwerpen en/of gereedschappen, messen, beitels, spatels etc. Gebruik ook nooit staalwol of de schuurzijde van pannensponsen. Al deze voorwerpen leiden tot onherstelbare schade. Een gewone, zachte doek is voldoende om het vuil mee te verwijderen.
  • -Om het kunststof zo min mogelijk te belasten, raden we je aan om niet schoon te maken als het heel zonnig is.

Periodiek onderhoud hang en sluitwerk van kozijn

Nagenoeg alle bewegende onderdelen van het kozijn (hang- en sluitwerk) zijn onderhoudsvrij of in ieder geval zeer onderhoudsarm, maar naast de normale schoonmaakbeurten, adviseren wij je om een keer per jaar de kozijnen na te kijken en ze een kleine onderhoudsbeurt te geven. Hiermee voorkom je storingen en het zal zeker de levensduur van de kozijnen verlengen.

Spray periodiek met de beslagspray het mechaniek van de ramen en/of deuren. Gebruik bij voorkeur onze eigen beslag spray uit het reinigingspakket, maar mocht je deze niet meer hebben, gebruik dan Sprüh König Edelstaalreiniger, verkrijgbaar in onze webshop, voor het licht smeren van sluitnokken en draaipunten. Het is belangrijk dat je slechts matig met de spray middelen omgaat, want teveel olie of vet leidt juist tot een ver- hoogde kans op storingen.

onderhoud aan kunststof kozijnen

Rubber afdichtingen onderhoud 

Met onze eigen speciaal onderhoudsmiddel voor rubber zorg je ervoor dat het rubbers soepel blijven en niet verweren. Bij voorkeur ieder half jaar dun aanbrengen op een schone zachte doek en inwrijven op de rubbers rondom het kozijn. Let op je kleding bij het kort langs lopen van de rubbers die net zijn behandeld.

Accessoires en toebehoren reinigen en onderhouden

Het is ook verstandig om niet alleen het kozijn, het hang- en sluitwerk en de rubbers te onderhouden, maar ook de accessoires en toebehoren van de kozijnen:

Afwatering

Bij ieder kozijn bevindt zich in de onderdorpel watergaten. Vergeet niet om deze tijdig te controleren op vuiligheid om verstopping in de toekomst te voorkomen. Deze zie je als het draai- of schuifdeel open is. Deze watergaten dienen open en schoon te blijven. Als dit niet schoongemaakt wordt, is het mogelijk dat het water niet weg kan, waardoor lekkage ontstaat. Dit doe je eenvoudig om er wat water in te gooien en aan de onder en bovenkant voorzichtig met een tayrip erin te gaan. Spoel altijd nog even na met wat warm water en kijk of het water goed wegloopt. 

Ventilatieroosters

Maak de ventilatieroosters ongeveer 2 keer per jaar schoon. Het niet uitvoeren van dit onderhoud kan niet of slecht functioneren van de bediening tot gevolg hebben, zodat het vast komt te zitten. Ventilatieroosters met een afneembare roosterkap kun je eenvoudig en snel schoonmaken met een zachte doek. Het afneembaar binnen rooster kun je reinigen met (warm) water. Het binnen mechanisme kan het beste worden uitgeblazen of gereinigd met een zachte stofdoek. Voor het reinigen eerst de afneembare roosterkap los klikken.

Horren

De inzethor is op maat gemaakt en geschikt voor het kunststof (draaikiep)raam. Deze wordt zonder te boren of te schroeven in het kozijn geplaatst. Bij het openen of dichtdoen van het (draaikiep)raam kan de inzethor blijven zitten. Reinig de hor regelmatig om stofophoping in de hor te voorkomen. Dit kun je eenvoudig doen door de hor eruit te klikken en het doek buiten met de sproeier of binnen onder de douche met de douchekop schoon te spuiten. (Leg er in de douche even een handdoek onder om schade aan de douchebak te voorkomen). Houd ook de bewegende delen en de profielen waar de hor langs glijdt of schuift vrij van vuil en zand, door dit met een zachte tandenborstel of stofzuiger te verwijderen. Zit het vuil hard vast, dan kun je lauw water gebruiken. Pas op met zeep, onderdelen van de hor kunnen daarvan verkleuren. Droog de onderdelen na het schoonmaken grondig.

Dakgoten

Maak je dakgoten regelmatig schoon, ook die van de dakkapel. Dit voorkomt overstromingen en lekkages door verstoppingen van de dakgoot. Dit kun dien je iets vaker te controleren in het najaar bij het vallen van het blad.

Contact

Als je al bovenstaande adviezen opvolgt ten aanzien van het onderhoud aan het kunststof kozijn zul je het langste plezier hebben en houden van onze producten!

Wist je dat we vorig jaar nog een vlog hebben gemaakt over het onderhoud van kunststof kozijnen?
Deze vlog kun je hier bekijken:

Mocht je na alle genoemde adviezen toch nog vragen hebben over het onderhoud van het kozijn, dan kun je ons bereiken op 0800-0047. Of lees meer op een vorige blog over het onderhoud van kunststof kozijnen. 

“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”