Wat isoleert beter: een schuifpui of openslaande deuren?


Bij het kiezen van de juiste deur voor je woning, spelen verschillende factoren een rol. Naast esthetiek en functionaliteit, is isolatie een cruciaal aspect om in overweging te nemen. In dit artikel vergelijken we de isolerende eigenschappen van schuifpuien en openslaande deuren, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Isolatie bij schuifpuien

Schuifpuien zijn populair vanwege hun strakke uitstraling en het feit dat ze veel natuurlijk licht binnenlaten. Maar hoe scoren ze op het gebied van isolatie?

 1. Luchtdichtheid: Moderne schuifpuien zijn ontworpen om zeer luchtdicht te zijn. Dit betekent dat er minimale warmte verloren gaat door kieren of spleten.
 2. Dubbel of triple glas: De meeste schuifpuien worden geleverd met dubbel of triple glas, wat de isolatie aanzienlijk verbetert. Triple glas biedt zelfs nog betere thermische isolatie.
 3. Materialen: Schuifpuien zijn vaak gemaakt van materialen zoals aluminium, hout of PVC, die elk hun eigen isolerende eigenschappen hebben. Aluminium kan bijvoorbeeld thermisch onderbroken zijn om de isolatiewaarde te verhogen.
 4. Thermische onderbreking: Veel schuifpuien zijn voorzien van thermische onderbrekingen in het frame, waardoor warmteverlies wordt geminimaliseerd.

Isolatie bij openslaande deuren

Openslaande deuren hebben een klassieke uitstraling en bieden een grote doorgang naar de tuin of het terras. Laten we eens kijken naar hun isolerende eigenschappen:

 1. Afdichting: Openslaande deuren kunnen goed geïsoleerd zijn als ze voorzien zijn van hoogwaardige afdichtingen rondom. Dit voorkomt dat koude lucht binnendringt en warmte ontsnapt.
 2. Glaspanelen: Net als schuifpuien, kunnen openslaande deuren ook worden uitgerust met dubbel of triple glas, wat helpt bij het verbeteren van de thermische isolatie.
 3. Materialen: Openslaande deuren zijn vaak verkrijgbaar in hout, PVC of aluminium. Houten deuren hebben van nature goede isolerende eigenschappen, terwijl PVC en thermisch onderbroken aluminium ook uitstekende keuzes zijn voor isolatie.
 4. Frame constructie: De constructie van het frame speelt een grote rol in de isolatie. Een stevig en goed ontworpen frame kan helpen om warmteverlies te minimaliseren.

Vergelijking: Schuifpui vs. Openslaande Deuren

 • Luchtdichtheid: Schuifpuien hebben over het algemeen een betere luchtdichtheid vanwege hun ontwerp, wat resulteert in minder warmteverlies.
 • Glasopties: Beide opties bieden mogelijkheden voor dubbel of triple glas, wat essentieel is voor goede isolatie.
 • Materialen en constructie: De isolatiewaarde hangt sterk af van de gebruikte materialen en de kwaliteit van de constructie. Thermisch onderbroken aluminium en hoogwaardig PVC zijn uitstekende keuzes voor beide deurtypen.
 • Onderhoud: Schuifpuien hebben vaak minder onderhoud nodig dan openslaande deuren, wat kan bijdragen aan hun langdurige isolerende prestaties.

Conclusie; zowel een schuifpui als openslaande deuren kunnen een uitstekende isolatie bieden.

Beide deurtypes kunnen uitstekende isolatie bieden, mits ze van hoogwaardige materialen zijn gemaakt en goed zijn geïnstalleerd. Schuifpuien hebben vaak een lichte voorsprong op het gebied van luchtdichtheid, terwijl openslaande deurenmet goede afdichtingen ook zeer effectief kunnen zijn. Uiteindelijk hangt de beste keuze af van jouw specifieke situatie, esthetische voorkeuren en budget.

Bij Ramenfabriek op 't Hoog bieden we zowel kunststof schuifpuien als openslaande deuren van hoge kwaliteit aan, zodat je altijd verzekerd bent van een goede isolatie. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en ontdek welke oplossing het beste bij jouw woning past.

Certificeringen en garanties

Controleer of de kozijnen voldoen aan industrie standaarden en certificeringen, zoals het KOMO-keurmerk. Onze gevelelementen zijn voorzien van een KOMO attest met productcertificaat. Daarbij worden de eisen gecontroleerd die door de regelgeving worden gesteld bij toepassing van het product in een bouwwerk. Daarbij zijn ook de wijze van verwerking en montage opgenomen. Daarnaast bieden gerenommeerde fabrikanten vaak garanties op hun producten, wat getuigt van vertrouwen in de kwaliteit ervan. De vereniging kunststof gevelelementen is dé brancheorganisatie voor bedrijven die kunststof kozijnen en deuren produceren en monteren. Wij worden met onze Ramenfabriek jaarlijks gecontroleerd aan de strenge voorschriften en kwaliteitseisen van het VKG keurmerk.

Door deze aspecten in gedachten te houden, kun je kwalitatieve kunststof kozijnen onderscheiden van minderwaardige alternatieven en ervoor zorgen dat je investering op lange termijn zijn waarde behoudt. Kies verstandig en geniet van de vele voordelen die hoogwaardige kunststof kozijnen met zich meebrengen voor jouw huis.

Bezoek onze showroom 

Voor meer informatie en mogelijkheden voor kwalitatieve kunststof kozijnen nodigen we je graag uit in een van onze Belevingscentra. We kunnen je hier voorzien van een goed advies en we kijken graag naar jouw woonsituatie om je vrijblijvend te informeren over landelijke kozijnen of andere gevelelementen. Maak vandaag nog een afspraak of vraag een offerte voor een kunststof kozijn aan.


“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”