Kunststof vs Houten Kozijnen: ontdek de voor- en nadelen


U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van uw woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten waaronder houten of kunststof kozijnen. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. De keuze tussen kunststof en houten kozijnen is geheel afhankelijk van de stijl van de woning en je eigen persoonlijke voorkeur.

We vergelijken hier kunststof kozijnen met houten kozijnen op basis van verschillende aspecten. Denk aan aanschafprijs, kwaliteit en levensduur. Maar ook onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten komen aan bod in deze vergelijking waarbij onze voorkeur uiteraard uit gaat naar kunststof ten opzichte van hout! Waarom lees je hieronder.

100% houtuitstraling maar het voordeel van kunststof 

Om de een of andere reden houden we van de authentieke uitstraling van hout, maar aan de andere kant willen we ook graag een lage energierekening en het liefst zo min mogelijk onderhoud aan onze woning. Met kunststof kozijnen combineert u deze twee eigenschappen. De keuze tussen houten of kunststof kozijnen wordt namelijk steeds makkelijker aangezien het verschil steeds minder zichtbaar wordt door de hogere kwaliteit van kunststof. Daarnaast liegen de voordelen van kunststof kozijnen er niet om!

Kunststof kozijnen zijn niet alleen sterk isolerend en onderhoudsarm, ze hebben dus ook nog eens een 100% houtuitstraling. Zeker met de Premium houtnerf structuur en de rechte hoekverbinding (Retro verbinding) is kunststof niet van hout te onderscheiden. Zelfs de minder sierende kunststof scharnierkapjes die vroeger aan de buitenzijde van kunststof deuren zaten, zijn vervangen door slanke ronde scharnieren.

Rechte hoekverbinding 

Rechte verstekken klinkt als een detail maar geeft voor de kenners qua uiterlijk wel het contrast aan. Daarom hebben wij ook de mogelijkheid tot de rechte hoeken (zogenaamde HVL-houtverbinding), hierbij heeft u zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van uw kozijn, raam of deur een rechte hoekverbinding, zoals tot voor kort, alleen houten kozijnen deze kende. Door deze herkenbare retro verbinding met authentieke (gelijk aan hout) rechte verstekken in de hoeken is dit kozijn nog lastiger van een houten kozijn te onderscheiden.

kunststof of houten kozijnen


Kwaliteit en Keurmerken

Kunststof kozijnen kunnen meer dan 60 jaar meegaan. De levensduur van kunststof kozijnen is echter wel afhankelijk van de kwaliteit van de kozijnen. Wanneer u besluit om te investeren in kunststof kozijnen, dient u dus op te letten dat u kozijnen van goede kwaliteit kiest. De kwaliteit van kozijnen is goed in te schatten door naar keurmerken te kijken. Er zijn verschillende kwaliteitskeurmerken, waarvan VKG, PKVW en KOMO de bekendste zijn. Hebben de kunststof kozijnen van uw keuze de juiste keurmerken, dan bent u verzekerd van goede kwaliteit en garantie. Uiteraard beschikken wij over deze keurmerken. Meer hierover kunt u lezen op onze pagina over de keurmerken.

Levensduur en Recyclebaarheid

Kunststof gaat langer mee dan (modern) houten en PVC kozijnen zijn recyclebaar. Voor driedubbel glas en andere vormen van duurzaamheid in en om huis is soms ook subsidie beschikbaar, lees hier meer over in onze blog over de subsidieregeling energiebesparing eigen huis. Door recycling gaan de kunststof kozijnen na de lange levensduur en na het hersmelten, gewoon weer als een nieuw kunststof kozijn in een nieuw huis. In tegenstelling tot wat wordt gedacht is kunststof erg milieuvriendelijk door 2 aspecten, namelijk deze lange tijd dat het meegaat en daarbij is het PVC bovendien te smelten en hergebruiken in tegenstelling tot houten exemplaren.

Onderhoud en duurzaamheid

Kunststof staat er om bekend dat het weinig onderhoud nodig heeft. En dit is ook zo, vooral als je het vergelijkt met hout dat regelmatig geschuurd en opnieuw geverfd moet worden. Het mooie van kunststof kozijnen is dus dat ze bijna volledig onderhoudsvrij zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat u ze niet hoeft schoon te houden. Meestal is het voldoende om de kozijnen af te nemen met een lauw warm sopje en een zachte doek. Vermijd absoluut het gebruik van schuurmiddel, omdat dit uw kunststof kozijnen kan beschadigen. Meer informatie over het schoonmaken van uw kozijnen kunt u vinden in onze blog met tips voor het reinigen van de kozijnen! met tips voor het reinigen van de kozijnen! Een degelijk en tijdig onderhoud uitvoeren aan uw kozijnen is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van uw kozijnen, daarnaast zal het er ook voor zorgen dat ze over een uitstekende levensduur beschikken van minstens 60 jaar.

Milieuaspecten

Dankzij de steeds schonere productie en het goede recyclesysteem worden kunststof kozijnen steeds duurzamer. Houten kozijnen hebben veel onderhoud nodig, en ook de producten hiervoor hebben invloed op het milieu. Houtkap belast daarnaast het milieu enorm, want voor het produceren van houten kozijnen is tropisch hardhout nodig. Dit wordt op grote schaal gekapt. Helaas gebeurt dit nog vaak illegaal. Volgens het Wereld Natuur Fonds is 20% van het hardhout in Europa illegaal gekapt. Vanuit de Europese Unie wordt hard gewerkt om dit percentage te verminderen. Voor de productie van kunststof kozijnen hoeven er dus ook geen bomen gekapt te worden, maar wordt er gebruikgemaakt van PVC (polyvinylchloride). De productie van kunststof kozijnen is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Dit is te danken aan het continu aanscherpen van de regels, waardoor de productie steeds schoner wordt. 

Isolatie

Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder energie dan een slecht geïsoleerd huis. Kunststof kozijnen dragen bij aan de isolatie van een huis, omdat ze beter isoleren dan houten en aluminium kozijnen. Dat is niet alleen fijn voor je energierekening, maar komt ook het milieu ten goede omdat er minder gas verbruikt wordt, en daardoor minder CO2 wordt uitgestoten. Hoe lager de U-waarde van kozijnen, hoe beter de isolatiewaarde. De U-waarde van ons K-VISION kozijn met drievoudig HR glas is 1,0 en zijn dus uitstekend isolerend. 

Onze conclusie voor houten of kunststof kozijnen? 

Kunststof kozijnen bieden meer positieve eigenschappen voor de gebruiker dan houten kozijnen. Het zijn duurzame en goedkopere producten dan hout, vergen minder onderhoud en ze verhogen de isolatie en veiligheid van het huis en creëren een waardevermeerdering. Dit in combinatie met de duurzame en milieuvriendelijke kwaliteiten maken kunststof kozijnen terecht heel populair en een betere keuze dan hout!

Vraag vandaag nog een offerte bij ons aan voor kunststof kozijnen: 

Offerte kunststof kozijnen opvragen


kunststof met houtnerfstructuur
“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”