Kies je voor kunststof of aluminium kozijnen?


Kunststof en aluminium kozijnen vergelijken

Kunststof en aluminium kozijnen zijn zeer verschillend van elkaar, maar kennen ook een aantal overeenkomsten. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen waarop jij de kozijnen het liefst wilt vergelijken. Oftewel, wat zijn voor jou de belangrijkste eigenschappen van een kozijn?

De belangrijkste eigenschappen waarop kozijnen over het algemeen worden vergeleken en beoordeeld, zijn:

  1. Prijs
  2. onderhoud
  3. uitstraling
  4. isolatie
  5. veiligheid
  6. levensduur
  7. duurzaamheid

1 Prijsverschil tussen kunststof en aluminium kozijnen

De goedkoopste kozijnen zijn kunststof, gevolgd door hout en op de derde plaatst staan aluminium kozijnen. Grofweg kun je erop rekenen dat de prijzen van aluminium kozijnen 25% boven de prijs van een kunststof kozijn liggen en ongeveer 5 á 10% boven de prijs van een houten kozijn. We hebben het dan natuurlijk over de aanschafprijs. Eventuele toekomstige uitgaven voor bijvoorbeeld onderhoud zijn niet meegerekend bij deze aluminium kozijnen prijzen.

2 Onderhoud

Ook onderhoud kan een belangrijke rol spelen bij het maken van een keuze voor het soort materiaal van de kozijnen. Wat dat betreft zijn kunststof en aluminium kozijnen zeer onderhoudsvriendelijk en hoeven na verloop van tijd niet opnieuw geschilderd te worden, zoals dit bij hout wel het geval is. Daarnaast zijn zowel aluminium als kunststof kozijnen weerbestendig waardoor het niet nodig is om de kozijnen vaker dan 2 keer per jaar schoon te maken met een doekje en een sopje. Een kanttekening hierbij is dat aluminium kozijnen niet geschikt zijn voor huizen aan, of dichtbij, de kust. De kozijnen zijn namelijk niet goed bestand tegen de invloeden van zee. Hierdoor zal het onderhoud flink toenemen. Kunststof kozijnen zijn daarentegen wel geschikt voor huizen aan de kust, ondanks deze weersinvloeden blijft kunststof onderhoudsarm.

3 Uitstraling

Ook uitstraling is een onderdeel waarop je de keuze voor het materiaalsoort van de keuze kunt baseren. Hierin verschillen kunststof en aluminium kozijnen het meest van elkaar. De uitstraling wordt enerzijds bepaald door de kleur en anderzijds door het materiaal zelf. Voor zowel kunststof als aluminium kozijnen geldt dat deze in een groot aantal kleuren te verkrijgen zijn. In principe hebben aluminium kozijnen een authentieke, industriële of moderne uitstraling. Kunststof kozijnen daarentegen hebben een hele natuurlijke uitstraling en worden bij veel verschillende soorten huizen toegepast. Daarnaast zijn er kunststof kozijnen in houtlook of met rechte verbinding (Retro verbinding) verkrijgbaar, waardoor deze kozijnen ook vaak gekozen worden wanneer men de uitstraling van hout maar de voordelen van kunststof in huis wilt halen. Met een jarendertigwoning kun je dus prima voor kunststof kozijnen gaan. Aluminium past minder goed bij traditionele architectuur door de smallere profielen dan kunststof. Voor veel mensen is deze strakke en subtiele uitstraling ook een belangrijke reden om voor aluminium te kiezen. De uitstraling van beide soorten kozijnen zijn dus zeer verschillend. De keuze hiervoor is voornamelijk afhankelijk van de woning, maar de keuze is ook afhankelijk van de eigen voorkeuren wat betreft uitstraling.

4 Isolatie

De meest duurzame oplossing? Dat zijn kunststof kozijnen in combinatie met HR++ of triple glas. Kunststof kozijnen hebben een betere isolatiewaarde dan houten of aluminium kozijnen. Met kunststof kozijnen houd je meer warmte binnen en meer kou buiten dan met aluminium kozijnen. Kunststof kozijnen zijn namelijk dikker, met vanbinnen meer lucht in verschillende luchtkamers. Hoe meer van deze kamer, hoe beter het kozijn isoleert. Dit kun je zien aan de zogenaamde U-waarde: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Zo kun je van een kunststof kozijn een U-waarde (W/m2K) lager dan 1,5 verwachten. In vergelijking, een traditioneel houten kozijn heeft een U-waarde van meer dan 1,8. Aluminium kozijnen scoren tussen de 1,8 en 2,7. Hoe minder warmte er verloren gaat, hoe energiezuiniger je kunt leven. Naast de materiaalkeuze van het kozijn, heeft ook de keuze voor het soort glas een belangrijke invloed. De meeste duurzame oplossing zijn isolerende kozijnen met triple glas of HR++ glas.

5 Veiligheid

De veiligheid van de kozijnen is natuurlijk ook belangrijk. Dit betreft niet alleen de veiligheid van het kozijn in het algemeen (stabiliteit), maar ook de inbraakveiligheid en brandveiligheid. Zowel aluminium als kunststof kozijnen hebben een zeer goede stabiliteit en zijn mede daardoor veilig en inbraak werend. Ook beschermen beide kozijntype goed tegen brandgevaar. Kunststof werkt zelfs licht dovend en zorgt ervoor dat de brand niet verergert, in tegenstelling tot houten kozijnen.

6 Levensduur verschil

Een andere eigenschap die u waarschijnlijk mee wilt nemen in de keuze tussen beide materialen is de gemiddelde levensduur. Met kunststof kozijnen kunt u beduidend langer genieten dan met aluminium kozijnen. Waar kunststof kozijnen gemiddeld 50 tot 70 jaar meegaan, gaan aluminium kozijnen gemiddeld 40 jaar mee.

7 Duurzaamheid

Een laatste eigenschap waarop de keuze gemaakt zou kunnen worden is de beoordeling op basis van duurzaamheid. Voor beide materialen geldt dat ze duurzaam zijn, helemaal wanneer deze vergeleken worden met hout. Dit komt allereerst doordat het productieproces duurzamer is, de kozijnen onderhoudsarm zijn (geen schadelijke stoffen door schoonmaakproducten die gebruikt moeten worden) en de kozijnen zeer lang meegaan. Daarnaast zijn beide materialen goed te recyclen.

wat is beter aluminium of kunststof kozijnen?

Als bovenstaande punten met elkaar worden vergeleken, kan gezegd worden dat kunststof kozijnen beter scoren dan aluminium kozijnen. In de meeste gevallen worden kunststof kozijnen dan ook sterk aangeraden. Heb je nog vragen over kunststof kozijnen? Neem contact met ons op of maak een afspraak in een van onze showrooms.

Of vraag vandaag nog een offerte bij ons aan voor kunststof kozijnen: 

Offerte aanvragen kunststof kozijnen


“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”