De levensduur van kunststof kozijnen


Kunststof kozijnen gaan over het algemeen 50 tot 75 jaar mee. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit en de montage. Om onze standaard hoog te houden, en jou als klant het beste te geven en een actieve rol te spelen in ontwikkelingen zijn wij aangesloten bij de Vereniging Kunststof Gevelelementen (VKG). De VKG is dé brancheorganisatie voor bedrijven die kunststof kozijnen en deuren produceren en monteren. Wij worden met onze Ramenfabriek jaarlijks gecontroleerd aan de strenge voorschriften en kwaliteitseisen van het VKG keurmerk. VKG Keurmerk zorgt er dus voor dat onze producten altijd aan de hoogste maatstaven voldoen. Duurzaamheid heeft nu echt focus en dat merk je niet alleen in de energiezuinigheid, maar ook in de levensduur van onze producten.

Levensduur kozijnen: Hout, aluminium vs. kunststof

Hoe zit het dan eigenlijk met de levensduur voor kunststof kozijnen en vergelijking met houten of aluminium kozijnen? Dat hangt onder meer af van het soort materiaal dat gebruikt wordt voor de kozijnen:

Zachthouten kozijnen gaan gemiddeld 20 jaar mee.
Hardhouten kozijnen hebben een veel langere levensduur, ze gaan gemiddeld 60 jaar mee.
De gemiddelde levensduur van aluminium kozijnen bedraagt 40 jaar.

Kunststof kozijnen gaan dus ongeveer even lang mee als hardhouten kozijnen, alleen is het bij beide wel belangrijk dat het goed onderhouden worden. Kunststof kozijnen zijn daarbij natuurlijk veel onderhoudsarmer dan houten kozijnen die jaarlijks geschilderd moeten worden. Hoe je kunststof het beste kunt onderhouden kun je hier lezen. Doe je dit niet, dan zal dit de levensduur behoorlijk verkorten.

Wanneer zijn kozijnen aan vervanging toe?

Er zijn verschillende redenen om kozijnen te vervangen. Als ze sterk verouderd of zijn beschadigd zijn, kom je voor de afweging te staan of reparaties nog zinvol zijn. Vervangen is op een gegeven moment de betere keuze, zeker omdat nieuwe kozijnen een hogere isolatiewaarde hebben. Deze energiebesparing kan sowieso de reden zijn om voor nieuwe kozijnen te kiezen; geen tocht meer in huis en een lager energieverbruik. Een duurzame keuze. Verdiep je altijd in de subsidieregelingen voor kunststof kozijnen, deze maken de vervanging een aantrekkelijke investering. Lees meer over wanneer je je kozijnen dient te vervangen in een eerdere blog van ons.

Een opwaardering van de woning

De keuze voor nieuwe kozijnen kunnen ook een esthetische keuze zijn. Je kiest voor de stijl en kleuren die jou aanspreken, waardoor je huis een stuk mooier oogt en beter past bij wat jij mooi vindt. Er zijn vele mogelijkheden en onze collega’s laten ze graag aan je zien. Daarnaast is de vervanging ook nog eens een financiële opwaardering van de woning, mocht je overwegen om binnen nu en een paar jaar te verhuizen.

De zekerheid van duurzaamheid

Duurzame investeringen zijn belangrijk, vandaag de dag meer dan ooit. Kunststof kozijnen bevatten nu ongeveer 20% gerecycled materiaal en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Uiteraard zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Bovendien zijn kunststof kozijnen uitermate geschikt voor dubbel glas, triple glas en HR++ glas.

Kunststof kozijnen op de juiste manier plaatsen is van belang voor de levensduur

Ook de manier van het plaatsen van kunststof kozijnen heeft invloed op de uiteindelijke levensduur van jouw kozijnen. Hoe beter de kozijnen zijn geplaatst, hoe langer de levensduur voor jouw  kunststof kozijnen zal zijn. Allereerst is het belangrijk om deze klus aan ervaren vakmensen over te laten. Kozijnen plaatsen is namelijk niet eenvoudig en deze vakmensen weten precies waar ze mee bezig zijn. Als je kozijnen bij Ramenfabriek Op ’t Hoog besteld, kun je ervoor kiezen om dit door onze monteurs te laten plaatsen of kun je voor alleen leveren kiezen, zodat je de montage zelf zult regelen. De montagewijze kan invloed hebben op de levensduur van de kozijnen. Monteren op kunststof stelkozijnen krijgt hierbij de voorkeur (indien dit bouwtechnisch mogelijk is). Deze manier van monteren zorgt namelijk onder andere voor een betere afdichting, een betere isolatie, een nettere afwerking én een langere levensduur.

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm

Kunststof kozijnen kunnen in vele verschillende kleuren en structuren geleverd worden, helemaal passend bij je woning. De kozijnen zijn kleurecht en hebben weinig onderhoud nodig. Dat betekent een besparing op de schilder kosten, schoonmaakmiddelen en in tijd. Schadelijke stoffen in schoonmaakmiddelen en verf hebben ook een flinke impact op het milieu. Eenmaal aangeschaft en gemonteerd belasten kunststof kozijnen het milieu minimaal en aan het eind van hun levensduur worden ze als herbruikbare grondstof weer onderdeel van nieuwe kozijnen. Kunststof kozijnen hebben dus nauwelijks onderhoud nodig! Dat bespaart je niet alleen veel kosten, maar ook veel tijd en moeite. De lange levensduur voor kunststof kozijnen zorgt voor jarenlang plezier.

Recycling van kunststof kozijnen

Door aangesloten te zijn bij brancheorganisatie VKG stimuleren we het hergebruik van kunststof kozijnen en het recyclen van gebruikte kozijnen. De levenscyclus van een kunststof kozijn is wel 50 tot 75 jaar, zeer duurzaam dus. Oude kunststof kozijnen leveren op hun beurt weer waardevolle grondstoffen op voor de productie van nieuwe kozijnen en ze kunnen tot wel 10 keer gerecycled worden. Oude kozijnen krijgen een plek in het VKG Recyclesysteem. Hiermee verwerken we nu ongeveer 75% van alle oude kunststof kozijnen. Natuurlijk streven we ernaar om hier 100% van te maken!

OFFERTE AANVRAGEN KUNSTSTOF KOZIJNEN

Voor meer informatie en mogelijkheden voor je kunststof kozijnen en raambekleding zonder boren nodigen we je graag uit in één van onze showrooms. We kunnen je hier voorzien van een goed advies en we kijken graag naar jouw woonsituatie om je vrijblijvend te informeren. Maak vandaag nog een afspraak of vraag zelf een online offerte bij ons aan.

levensduur van kunststof kozijnen

Bron VKG

“Sinds 1986 kozijnen op 't hoogste niveau!”